ordinaceHAMAN

Příprava na kolonoskopii

Příprava před endoskopickým vyšetřením tlustého střeva (kolonoskopií) dle Gastroenterologické ambulance Svitavy

Vážený pane, vážená paní, aby mohlo být provedeno kvalitní vyšetření tlustého střeva, je třeba náležitá příprava. Poskytujeme Vám proto tento letáček se základními informacemi, jak postupovat z Vaší strany a napomoci tak ke zdárnému průběhu vyšetření.

1. Týden před koloskopií je nutné vynechat potraviny s vysokým obsahem nestravitelných zbytků (celozrnně pečivo, pečivo s mákem, zelenina a ovoce se slupkami nebo zrnky včetně hroznů, kiwi, jahod, rybízu, angreštu apod.).

2. Nemocní trpící zácpou by měli mít 2-3 dny tekutou dietu před počátkem vlastní přípravy.

3. U nemocných užívajících preparáty železa (Ferronat, Sorbifer Durules, Aktiferrin) je doporučeno jejich vynechání 7 dní před výkonem.

4. Poraďte se s lékařem o možnosti vysazení či omezení léků, které mohou zpomalit vyprazdňování trávicího ústrojí (Imodium, Reasec, Codein, některé psychiatrické léky).

5. Poraďte se se svým lékařem, které léky musíte nezbytně požít ráno v den vyšetření, jste-li diabetik a berete na kompenzaci diabetu tablety či si aplikujete insulin, připomeňte tuto skutečnost lékaři, který Vás na kolonoskopii odesílá. Příprava na vyšetření by u Vás měla být za hospitalizace při sledováni vašich glykemií.

6. Musíte vědět, proč máte vyšetřeni podstoupit, informovaný souhlas s výkonem k podpisu dáváme my. Před podpisem nám samozřejmě můžete ještě klást doplňující otázky.

7. Ve většině případů nemocným aplikujeme premedikaci, proto je nutné počítat s tím. že nebudete moci 24 hodin řídit motorové vozidlo a pokud nebudou komplikace, budete propuštěn z ambulance nejdříve za 2 hodiny po vyšetření.

8. Týden před výkonem je potřebné vysadit NSA – nesteroidní antirevmatika (Ibalgin, Ibuprofen, Diclofenac, Veral, Surgam, Indometacin…) pro event. provedení terapeutického výkonu v jedné době.

9. Pokud budeme provádět v jedné době rozsáhlejší terapeutický výkon, budete minimálně do druhého dne hospitalizován k pozorování.

 

VYPRÁZDNĚNÍ TLUSTÉHO STŘEVA PŘED VYŠETŘENÍM

Vlastní příprava spočívá ve vyprázdnění tlustého střeva, které může být pro některé nemocné nepříjemné a náročné.

Příprava den před vyšetřením:

Již nejezte nic, tekutiny naopak popíjejte celý den. Vyvarujte se mléka a tekutin se zvýšeným obsahem kysličníku uhličitého. Můžete popíjet i čistý vývar z masa či zeleniny.

Vždy je nutné dbát na dostatečné zavodnění!

K vyprázdnění nejčastěji užíváme Fortrans, protože jde o vyvážený preparát, který je bezpečný i u nemocných se srdečním, jaterním i ledvinovým onemocněním.

Vždy rozřeďte 1 sáček preparátu Fortrans v 1 litru vody a popíjejte tak, abyste 1 litr vypili během hodiny.

S pitím začínejte v 16.00 hodin den před vyšetřením, vypijete 3 litry roztoku. Po vypití 1-2 litrů začne docházet k vyprazdňování.

Až do půlnoci si potom můžete opět popíjet tekutiny dle vaší potřeby.
Další 1 litr roztoku vypijete 4 hodiny před plánovanou dobou vyšetření.
Měla by z Vás odcházet jen lehce světle zbarvená tekutina.

U pacientů s nadváhou je dávkování 1 litr na 20 kg hmotnosti - je možné přípravu rozložit i do dvou dnů.

Při selhání přípravy – analyzovat příčiny, opakovat, optimalizovat časový interval od přípravy k vyšetření, prodloužit interval omezení příjmu na čisté tekutiny, přidat nálevy, jiné projímadlo.

K vyšetření jen konečníku a esovité kličky (většinou se podaří vyšetřit střevo asi do 50 cm) není nutná příprava pomocí popíjeni preparátu Fortrans, ale je možno použít mikroklyzma, např. preparát Yal.

Tento preparát Vám předepíšeme na recept (nebo Vám jej předepíše Váš praktický lékař). Nebudete si jej aplikovat, ale přinesete ho k nám, podáme Vám ho asi 1/2 -1 hodinu před vyšetřením do konečníku my.

 

Preparát Picoprep jako alternativa k Fortransu

Pokud pacientovi nevyhovuje přípravek Fortrans na prázdnění, lze předepsat preparát Picoprep. Jeho výhodou je, že obsahuje pouze 2 sáčky, které se rozpustí ve 150 ml vody. Po každém sáčku musí pacient vypít 1,5 až 2 litry čirých tekutin dle vlastního výběru a chuti. Cena se pohybuje kolem 300 Kč.  Více informací naleznete v pokynech pro pacienty.

Poučení po endoskopické polypektomii (odstranění polypů)

Poučení po endoskopické polypektomii (odstranění polypů).

Komplikace po výkonu se nejčastěji dostavují do 24-48 hodin, ale mohou se ojediněle vyskytnout až i do dvou týdnů. Proto Vám doporučujeme:

1. 2-3 týdny nejíst nadýmavou stravu, nezvedat těžká břemena.

2. Sledovat, zda volně odcházejí větry.

3. Sledovat vzhled stolice.

4. 3 týdny po výkonu nesmíte mít rtg vyšetření zažívacího traktu s použitím kontrastní látky (upozornit odesílajícího lékaře).

Při jakýchkoliv potížích (bolesti břicha, tlaky v břiše, teploty, pokud není jiná příčina, zástava větrů, krev ve stolici či černá, mazlavá stolice) se ihned dostavte v pracovní době na gastroenterologického pracoviště, které provedlo vyšetření, či v době pohotovosti na interní nebo chirurgické oddělení.

Jdi zpět