ordinaceHAMAN

Dieta při průjmu

Diety při průjmovém onemocnění (salmonelóza, campylobakterióza)

Potraviny zakázané

tučné potraviny a pokrmy, pikantní sýry, uzeniny, tučné krémy, tučná masa, husa, kačena, zvěřina, tučné a uzené ryby, sardinky, kaviár, zelenina, ovoce, luštěniny, mák, ořechy, koření (pálivá paprika, pepř), masox, maggi, sójová omáčka, alkohol, černá káva, nápoje s CO2, smažené pokrmy, kynuté, lístkové a linecké těsto, čerstvý chléb

Potraviny doporučené později

tuky, olej, margaríny, mléko, mléčné výrobky, maso z mladších zvířat, libové ryby - sladkovodní i mořské, s nízkým obsahem tuku, uzeniny - v malém množství drůbeží a vepřová šunka, zelenina - mladá, nenadýmavá (mražená, sušená, sterilizovaná), ovoce - zralá jablka, třešně, višně, banány, broskve, meruňky, koření - kopr, červená sladká paprika, bobkový list

U mléka a mléčných výrobků je třeba vyzkoušet snášenlivost. Tyto potraviny mohou zpočátku působit zažívací obtíže. V takovém případě je lépe začít zakysanými nízkotučnými výrobky (jogurt apod.), které organismus obvykle lépe toleruje.

Důležité poznámky:

U salmonelózy je v první (akutní) fázi možné doplňovat pouze tekutiny - minerálky, čaje, případně mírně oslazené. Vzhledem k teplotě a průjmům, které toto onemocnění doprovázejí, je nutné jich vypít dostatek, ale po malých dávkách (2-4 litry). Vhodné jsou minerálky, protože při průjmech existuje trvalý nedostatek minerálních látek. Teprve po odeznění této fáze lze začít zvolna podávat pokrmy. V prvním období přidáme suché bílé pečivo, bramborovou kaši bez tuku a mléka, těstoviny, rýži bez tuku, vždy však solené. V další fázi onemocnění začínáme podávat další pokrmy, vždy však záleží na průběhu choroby a na celkovém zdravotním stavu (horší průběh u starších lidí, osob s chronickým onemocněním). Čím je celkový stav a průběh onemocnění lepší, tím rychleji je možné přejít na původní způsob stravování.

V léčbě akutních průjmů je nejdůležitějším léčebným opatřením správná protiprůjmová dieta. Medikamentózní léčba zpravidla není nutná. Proto je třeba. aby nemocní byli o dietním režimu správně informováni. Z tohoto důvodu věnujte náležitou pozornost následující dietní informaci.

1. den pouze silný hořký čaj, event. i přislazený 2 kostkami cukru na 1/4 litru.

2. den přidat dietní suchar nebo suché bílé pečivo z předchozího dne. V poledne a večer polévku (vývar z kořenové zeleniny s propasírovanou mrkví a rozvařenou rýží, podle chuti přisolit).

3. den přidat nemastnou bramborovou kaši s trochou mléka, podle chuti přisolit, dušenou mrkev nemastnou, podle chuti přisolit, přisladit, rýžovou kaši nemastnou s trochou mléka.

4. den přidat bílou kávu, čerstvé netukové bílé pečivo, jablečné pyré, vývar z libového masa a kořenové zeleniny, zahuštěný krupicí, kapáním, rýží, těstovinou event. trochu mletého libového masa.

5. den přidat piškoty. máslové sušenky, strouhané jablko, masová haše, masový pudink, rizoto z vařeného masa, jablečný kompot, kaše z ovesných vloček, rýžový nákyp.

6. den pozvolna přecházet na normální stravu. Zprvu masa jen libová, vařená, dušená. Hotové pokrmy mastit jen čerstvým máslem. Plnotučné mléko, méně tučné sýry, tvaroh. Bílý chléb a domácí kynuté pečivo konzumovat nejdříve 6 hodin po upečení. Všechny kompoty, z čerstvého ovoce nepodávat zprvu hrušky a švestky.

Při těžším průběhu nemoci postupujeme ve změnách dietního režimu pozvolněji.

Jdi zpět